050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

MIBI-scan

Doel

Een MIBI-scan brengt de pompfunctie en doorbloeding van uw hart in kaart. Het onderzoek neemt twee dagen in beslag waarbij op elke dag een isotoop via een infuus toegediend wordt. Het betreft een radioactieve stof die in de hartspiercellen een kleine dosis straling geeft die vervolgens opgevangen wordt door een gamma-camera. Op de ene dag levert u een inspanning via een fietstest, dobutaminetest of test met persantine, op de andere dag wordt het onderzoek in rust uitgevoerd. Door beide momentopnames met elkaar te vergelijken verkrijgen we een beeld van de hartdoorbloeding en kan er – indien nodig – een behandeling gestart worden.

Verloop

DAG 1

De eerste dag wordt de MIBI-scan na inspanning uitgevoerd. U krijgt een infuus aangelegd om op de inspanningspiek het isotoop toe te dienen. Vervolgens wordt er een gewone fietstest uitgevoerd, waarbij ECG en bloeddruk voortdurend gemonitord worden. Op het piekmoment wordt het isotoop ingespoten. Na ongeveer een uurtje rust – waarin u een vettige maaltijd eet – wordt een scintigrafie gemaakt. Dit is een grafische weergave van de concentratie van de activiteit.

DAG 2

De tweede dag wordt het isotoop toegediend zonder inspanning en dus in rust. Na ongeveer een uurtje rust – waarin u een vettige maaltijd eet – wordt opnieuw een scintigrafie gemaakt.

Op beide dagen moet u nuchter zijn als u aankomt in het ziekenhuis. Wel dient u een vettige maaltijd (bijv. boterham met kaas) mee te brengen. Indien u zwanger bent, mag u de test niet doen. Ook diabetici gaan best even ten rade bij de cardioloog.