050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

Diagnostische hartkatherisatie / coronarografie

Doel

Bij vermoeden van coronair lijden worden de kransslagaders aan de hand van een hartkatherisatie in beeld gebracht. Hierbij wordt een katheter via de pols-, lies- of elleboogplooislagader naar het hart geschoven. Door een combinatie van contravloeistof en röntgenstralen worden de slagaders vervolgens in kaart gebracht. De resultaten geven de vernauwingen, hun locatie en de ernst weer. Op basis hiervan wordt de behandeling bepaald: medicatie, ballondilatatie, stentplaatsing of hartoverbrugging.

Verloop

Afhankelijk van de aard van het coronair lijden angina pectoris of hartinfarct wordt de hartkatherisatie ingepland resp. direct uitgevoerd. In beide gevallen wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt bloed afgenomen en u krijgt een infuus aangelegd om indien nodig medicatie toe te dienen. Vervolgens worden er elektroden op de borst gekleefd om het hartritme te kunnen volgen. De plaats waar de katheter ingebracht wordt, is plaatselijk verdoofd. De contravloeistof wordt via de katheter direct in het hart gespoten.

U dient nuchter te zijn voor dit onderzoek. Indien het een acuut geval van coronair lijden betreft, is dit niet altijd mogelijk.