050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

Cardiochirurgie

Achter het Hartcentrum schuilt een ongelooflijk gemotiveerd en ervaren team van hartspecialisten. Een team dat bestaat uit cardiologen, hartchirurgen, anesthesisten, intensivisten, verpleegkundigen… Elk van hen met een eigen expertise, elk even onmisbaar en elk met een passie voor het menselijke hart.

Hun weg naar uw hart

Maak kennis met onze artsen!
Op deze pagina krijgt u een blik op het parcours van onze specialisten.

Marc Schepens, MD, PhD

Hartchirurg, diensthoofd hartheelkunde

Dr. Marc Schepens (° 1959) behaalde het diploma algemene heelkunde in 1991 en in 1995 het diploma van cardiothoracaal chirurg (St. Antonius Ziekenhuis, Nederland). Hij doctoreerde in 1995 met het proefschrift ‘The surgical treatment of thoraco-abdominal aortic aneurysms’ aan de Universiteit te Utrecht. Vanaf 1995 tot april 2009 fungeerde hij als cardiothoracaal chirurg in het St. Antonius Ziekenhuis. Hij verwierf er bijzondere expertise in de open en endovasculaire behandeling van aortapathologie. Vanaf april 2009 is hij werkzaam als hartchirurg en diensthoofd in het AZ St-Jan Campus Brugge. Hij is vaak gastspreker op internationale congressen, heeft tal van wetenschappelijke publicaties op zijn naam (in 1998 de A. Duprez-prijs voor de beste wetenschappelijke publicatie door de Royal Belgian Society for Surgery) en is reviewer van een aantal internationale tijdschriften. Hij wordt erkend als internationaal expert betreffende de behandeling van aortapathologie (met o.a. de Hans G. Borst Award in Aortic Surgery in 2001).

Willem Ransschaert, MD

Hartchirurg

Dr. Willem Ranschaert (°1976) studeerde af als arts aan de Universiteit Gent in 2000 en specialiseerde in de periode 2000-2006 tot algemeen chirurg in het AZ Maria Middelares Gent, het UZ Gent en het Sint-Antoniusziekenhuis te Nieuwegein (Nederland). Van 2006 tot 2009 volgde hij een bijkomende specifieke opleiding cardiale heelkunde in het Sint-Antoniusziekenhuis te Nieuwegein. Sedert 2009 versterkt Willem Ranschaert de dienst hartheelkunde, Campus Brugge. Hij legt zich, naast algemene cardiale heelkunde, voornamelijk toe op mitralisklep-heelkunde met bijzondere aandacht voor complexe mitralisklep-herstelingrepen en minimaal invasieve ingrepen via port access. Tevens voert hij regelmatig ritmechirurgie uit en ondersteunt hij het programma voor complexe aortachirurgie in samenwerking met dr. Marc Schepens. Hij is LOK-verslaggever voor de LOK-groep cardiologie-cardiochirurgie in de regio.

Wim Vergauwen, MD

Hartchirurg

Het eerste contact met het AZ Sint-Jan Brugge dateert reeds van 1997, toen hij als jonge assistent zijn opleiding algemene heelkunde startte op de dienst van Dr. L. Proot. Na zijn erkenning als algemeen chirurg in 2003, verliet Dr. Vergauwen AZ Sint-Jan Brugge om een bijkomende opleiding te volgen in de cardiale heelkunde, eerst in het UZ Antwerpen en nadien in UZ Gasthuisberg. Vanaf 1 oktober 2007 was hij werkzaam als staflid op de dienst cardiochirurgie van het UZ Antwerpen. Zijn interessegebieden binnen de cardiale heelkunde situeren zich vooral rond off-pump coronair chirurgie (OPCAB), mitralisklep-chirurgie en minimaal invasieve technieken voor klepherstel en klepvervanging. Bijzondere interesse gaat ook uit naar transkatheter aortaklepvervangingen (TAVI). Zijn voornaamste doelstelling is om samen met de collega’s van de dienst hartheelkunde deze domeinen verder uit te bouwen in het AZ Sint-Jan Brugge.

Eric Graulus, MD

Hartchirurg

Dr. Eric Graulus (°1963) studeerde af aan RUG (1988). Hij volgde nadien de opleiding algemene heelkunde in de dienst algemene, vaat- en kinderheelkunde in het AZ Sint-Jan Brugge. Sinds 1995 is hij toegevoegd geneesheer in de dienst hartheelkunde.