050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

PFO – Patent Foramen Ovale

Wat is het?

PFO (patent foramen ovale) lijkt sterk op ASD en betreft een kleine tunnel in de wand tussen linker- en rechterboezem. De tunnel bestaat uit twee losse vliesjes die tegen elkaar liggen. In tegenstelling tot ASD kan er bij een PFO geen bloed van de linker- naar de rechterkant vloeien. Door de hogere druk aan de linkerkant van het hart, worden de vliesjes namelijk tegen elkaar gedrukt. Zo kan er geen bloed van links naar rechts. Er vloeit echter wel bloed van rechts naar links, door het tunneltje heen. Op die manier komt er zuurstofarm bloed in de linkerkant van het hart waar het zich mengt met zuurstofrijk bloed dat naar het lichaam gepompt wordt. Het lichaam krijgt dus minder zuurstof dan het nodig heeft.

Bovendien bestaat de kans dat er zich een klontertje vormt in de tunnel of aders en dat klontertje via de rechtervoorkamer naar de linkervoorkamer vloeit via de PFO. Die klontertjes kunnen in een van de slagaders terechtkomen en die afsluiten, er ontstaat in dat geval een embolie. Een embolie kan vervolgens een beroerte veroorzaken in de hersenen

Wat zijn de symptomen?

Mogelijke klachten:

  • Blauwe verkleuring van de huid, lippen of vingers (door het zuurstoftekort)
  • Vermoeidheid
  • Flauwvallen
  • Kortademigheid of zelfs ademnood
  • Hartkloppingen
  • Migraine
  • Ritmestoornissen
  • Hartfalen
  • Beroerte

De ernst van de klachten hangt af van het type en de grootte van het defect. Let wel: het is niet omdat u één van de bovenstaande klachten heeft dat u of uw kind lijdt aan PFO.

Wat is de oorzaak

Aangezien PFO in principe een aangeboren hartafwijking is, is er geen externe oorzaak aan te duiden. Bij de geboorte is er geen normale vergroeiing en gaat het foramen ovale (het gaatje in de wand) niet dicht, wat normaal gezien na de geboorte wel gebeurt. Gebeurt dit niet, spreken we van PFO. Heel erg uitzonderlijk is dat het foramen ovale na een zwaar trauma – zoals een decompressieongeval bij het duiken – terug opengaat.

Hoe lossen we het op?

Percutaan (via de lies) dichten aan de hand van een parapluutje dat het bloed verhindert om via de rechterboezem naar de linkerboezem te stromen. De ingreep houdt weinig of geen risico in en er treden veelal geen complicaties op.

Indien het een erg klein gaatje betreft, wordt er soms geopteerd voor een medicamenteuse behandeling. Hierbij geneest het PFO niet, maar is er wel een verminderd risico op een embolie en dus op een beroerte.

Na de operatie is er wel een verhoogd risico op endocarditis (ontsteking van hartvlies en/of hartkleppen) en in zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een luchtembool, infectie of verplaatsing van het parapluutje.