Bicuspide aortaklep
Wat is het?
Normaal gezien heeft de aortaklep – de klep tussen het hart en de aorta – drie klepslippen. Bij een bicuspide aortaklep zijn dat er maar twee, waardoor de kans op klepvernauwing, kleplekkage en klepslijtage verhoogt. Ook uitzetting van de aorta kan voorkomen. Een bicuspide aortaklep gaat vaak gepaard met vernauwing (coarctatie) van de aorta.
Mogelijke gevolgen:
Aortastenose – Hartruis
Bij een bicuspide aortaklep zijn de klepbladen niet goed ontwikkeld. Vaak zijn ze wat dikker dan normaal of zelfs met elkaar vergroeid. Hierdoor blijven de bladen aan elkaar plakken en klappen ze niet helemaal open bij systole. Het hart moet hierdoor meer kracht geven om het bloed voorbij de kleppen de persen. Het bloed dat door de nauwe opening geperst wordt, begint hierdoor te bruisen. Dit noemt men hartruis
Linkerhartfalen
Een ander gevolg kan linkerhartfalen zijn. Het linkerhart kan het bloed niet meer allemaal wegpompen en er blijft dus bloed in de hartkamer. Hierdoor ontstaat er een druk in de linkse hartkamer waardoor het bloed dat uit de longen komt moeilijk tot in het hart kan vloeien. Het bloed begint zich in dit geval op te stapelen in de longen. De patiënt kan moeilijker ademen en is sneller vermoeid. Anderzijds stroomt er ook onvoldoende bloed naar de rest van het lichaam. Het hart kan onvoldoende zuurstof krijgen waardoor de patiënt een drukkend gevoel op de borstkas gewaarwordt en hij sneller moe wordt bij inspanning of zelfs flauwvalt.
Kleplekkage
Bacteriële endocarditis (ontsteking van het hartvlies en/of de hartkleppen)
Hersenfuncties komen in gevaar omdat de bloedsomloop naar de hersenen in het gedrang komt
Wat zijn de symptomen?
Een groot deel van de mensen met een bicuspide aortaklep merkt daar nooit iets van en bijgevolg wordt het ook nooit ontdekt. Bij anderen wordt de afwijking opgemerkt door een klikkend geluid of hartruis bij een routineonderzoek.
Mogelijke klachten:
- Vermoeidheid
- Hartkloppingen
- Flauwvallen
- Vermoeidheid
- Ritmestoornissen
- Hartfalen
De ernst van de klachten hangt af van het type en de grootte van het defect. Let wel: het is niet omdat u één van de bovenstaande klachten heeft dat u of uw kind een bicuspide aortaklep heeft.
Wat is de oorzaak?
Aangezien een bicuspide aortaklep in principe een aangeboren hartafwijking is, is er geen externe oorzaak aan te duiden.
Er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat nakomelingen van personen met een bicuspide aortaklep ongeveer 11% kans hebben om de afwijking ook te hebben. Daarnaast hebben zij ook een licht verhoogde kans op andere aangeboren afwijkingen, bijvoorbeeld een uitgezette aorta achter het borstbeen. Een bicuspide aortaklep kan men dus als licht erfelijk beschouwen.
Hoe lossen we het op?
Zolang er geen vernauwing of lekkage is bij de aortaklep, moet er eigenlijk niets ondernomen worden. Treedt er – vaak pas op latere leeftijd – toch een ernstige vernauwing of lekkage op, dan volgt een herstel- of vervangoperatie van de klep, eventueel gecombineerd met vervanging van een deel van de aorta. In enkele zeldzame gevallen probeert men de vernauwing te openen d.m.v. ballondilatatie via de lies (katherisatie).
De vernauwing oplossen kan altijd gepaard gaan met een lichte slijtage, waardoor een cardioloog pro en contra altijd individueel zal gaan afwegen. Afwachten tot de symptomen verergeren, is geen goed idee, want dan is klepvervanging misschien de enige oplossing.