050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

ASD – Atriumseptumdefect

Wat is het?

Een ASD (atriumseptumdefect) is een gaatje in de wand tussen de rechter- en de linkervoorkamer van het hart. Door dit gaatje kan er zuurstofrijk bloed van de linkerboezem naar de (zuurstofarme) rechterboezem stromen dat via de rechterkamer en longslagaders weer naar de longen gepompt wordt. Het gevolg hiervan is een overbelasting van de rechtervoorkamer, de rechterkamer en de longvaten. 25% van alle aangeboren hartafwijkingen zijn ASD.

Wat zijn de symptomen?

Mogelijke klachten:

  • Vermoeidheid
  • Flauwvallen
  • Kortademigheid of zelfs ademnood
  • Hartkloppingen
  • Vatbaarheid voor longontstekingen (de longen zijn vochtiger dan normaal, een ideale omgeving voor bacteriën)
  • Ritmestoornissen
  • Hartfalen

De ernst van de klachten hangt af van het type en de grootte van het defect. Let wel: het is niet omdat u één van de bovenstaande klachten heeft dat u of uw kind lijdt aan ASD.

Wat is de oorzaak?

Aangezien ASD een aangeboren hartafwijking is, is er geen externe oorzaak aan te duiden. Iedere foetus/baby heeft voor de geboorte een gaatje tussen beide boezems. Normaal gezien gaat het gaatje na de geboorte vanzelf dicht. Gebeurt dit niet, spreken we van ASD. Wanneer het een klein gaatje betreft, is het mogelijk dat er weinig of geen last ervaren wordt. Betreft het echter een vrij groot lek, dan is er vaak nood aan een ingreep. Meestal gebeurt dit tussen het eerste en zesde levensjaar. Soms wordt het (kleine) lek pas op latere leeftijd ontdekt door de aanwezigheid van hartruis.

Hoe lossen we het op?

Percutaan (via de lies) dichten aan de hand van een parapluutje dat het bloed verhindert om via de linkerboezem naar de rechterboezem te stromen. De ingreep houdt weinig of geen risico in en er treden veelal geen complicaties op. Na de operatie is er wel een verhoogd risico op endocarditis (ontsteking van hartvlies en/of hartkleppen) en in zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een luchtembool, infectie of verplaatsing van het parapluutje.

In uitzonderlijk geval is het defect te groot om met een parapluutje te dichten of bevindt het zich op een moeilijk te bereiken locatie. In dat geval gaat men meestal over tot een patching via een openhartoperatie.