050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

Na de operatie

Voeding en dieet

Na de operatie mag u normaal eten. Het is zeer belangrijk dat u voldoende drinkt en goed eet, zodat uw lichaam de energie krijgt om te genezen.

Activiteiten

U zal na uw terugkeer naar de verpleegafdeling merken dat uw activiteitenniveau elke dag toeneemt. Stappen is een van de beste manieren om u te helpen herstellen van uw operatie en uw longen snel weer in een goede conditie te krijgen. Daarom doen de meeste patiënten meerdere keren per dag een wandelingetje op de afdeling. De eerste keer doet u dat onder begeleiding van de kinesist. Daarnaast is rondlopen goed om complicaties te voorkomen. We stimuleren u ook om niet in bed te liggen, maar veel op de stoel te zitten en ook voor de maaltijden te gaan zitten. Verder zult u ook reeds korte periodes fietsen op de hometrainer.

Ademhalingsoefeningen

De kinesist komt dagelijks bij u langs en oefent met u om diep door te ademen en goed te hoesten. Het is heel belangrijk dat u dit zelf ook oefent. Het helpt uw longen schoon en gezond te houden.

Pijnbestrijding

Bijna iedereen heeft wel pijn na zo’n grote operatie. Als u pijn heeft, zegt u dat aan de verpleegkundigen. Laat de pijn nooit ondraaglijk worden. Goede pijncontrole zorgt ervoor dat u goed mee kan doen met de ademhalingsoefeningen en bewegingsoefeningen. Deze activiteiten zijn belangrijk om complicaties te voorkomen en ze zorgen ervoor dat u sneller herstelt. Er zijn verschillende medicijnen die de pijn kunnen verlichten. Soms zijn de medicijnen de oorzaak dat u moeilijk naar het toilet kan (obstipatie). Meld dat even aan de verpleegkundige, dan krijgt u iets daarvoor.

Ontslag

Voordat u naar huis gaat, heeft u een ontslaggesprek met de arts. U krijgt informatie over de medicatie, de wondverzorging en wanneer u een arts moet raadplegen. U krijgt ontslagpapieren voor uw huisarts en een controle-afspraak bij uw chirurg. Het kan ook zijn dat u overgeplaatst wordt naar het ziekenhuis waar u vandaan komt. Mocht u geen beroep kunnen doen op familie of kennissen, dan is het mogelijk om tijdelijk in een revalidatiecentrum of rust- en verzorgingshuis te verblijven. De verpleegkundige zal dit reeds de dag van opname met u bespreken. Indien nodig vragen we via de dienst Medisch Maatschappelijk Werk een plaats voor u aan in een verzorgingshuis voor na de operatie.

Bezoektijden

De bezoekuren op de verpleegafdeling vindt u hier [LINK].