050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

Slokdarmechocardiografie (TEE of TOE)

Doel

Indien een gewone echocardiografie via de borstkas niet voldoende informatie kon geven, schakelt men gewoonlijk over naar een echocardiografie via de slokdarm. Die geeft meer gedetailleerde beelden van het hart. In sommige gevallen wordt er een contrastvloeistof toegediend via een infuus. De slokdarmechografie heeft vaak als doel om na te gaan of er sprake is van ASD, PFO of een andere doorgang tussen linker- en rechtervoorkamer.

Verloop

Voor het onderzoek ligt u op uw linkerzijde en wordt uw keel plaatselijk verdoofd met een spray. U krijgt elektroden op de borstwand gekleefd om de ECG te registreren. Eventueel wordt een infuus met contrastvloeistof aangelegd. Vervolgens wordt er een slangetje met diameter 1 cm – een endoscoop – ingebracht in de slokdarm dat u als het ware inslikt. Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u zich focust op uw neusademhaling om braakneigingen te voorkomen.

Voor het onderzoek dient u nuchter te zijn. U meldt het best aan uw cardioloog indien

  • u zwanger bent
  • een operatie of bestraling onderging aan de mond, keel, maag of slokdarm
  • een allergie of overgevoeligheid heeft t.o.v. bv. Latex
  • stollingsproblemen heeft
  • bloedverdunners neemt
  • epilepsie heeft
  • diabeticus bent

In uitzonderlijke gevallen kan het onderzoek onder algemene verdoving plaatsvinden. Hiervoor kunt u terecht in ons dagziekenhuis.

Na het onderzoek kan uw keel licht geïrriteerd aanvoelen. Bij plaatselijke verdoving dient u na het onderzoek ongeveer anderhalf uur te wachten met eten en drinken, om te voorkomen dat u zich verslikt. Onderging u het onderzoek onder algemene verdoving, dan mag u niet rijden na het onderzoek, uw concentratie-, beoordelings- en reactievermogen zijn mogelijks verminderd.