050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

TAVI

Doel

Bij een ernstige aortaklepvernauwing zijn de twee (bij bicuspide aortaklep drie) klepbladen met elkaar vergroeid waardoor ze niet meer goed opengaan en het hart dus extra hard moet pompen om het bloed van het hart naar het lichaam te krijgen. Aangezien een ernstige aortaklepvernauwing gemiddeld binnen de vijf jaar tot overlijden kan leiden, is klepherstel of klepvervanging hierbij noodzakelijk. Indien niet geopteerd wordt voor een klassieke openhartoperatie kan een TAVI het probleem verhelpen: Transcatheter Aortic Valve Implantation, ofwel een aortaklepimplantatie via een katheter. Met de nieuwe klep is de doorvloeiing van het hart weer optimaal. TAVI’s worden voornamelijk uitgevoerd bij patiënten waarbij het operatief risico te groot is omwille van een longaandoening of nierlijden op hoge leeftijd.

TAVI’s worden voornamelijk uitgevoerd bij patiënten waarbij het operatief risico te groot is omwille van een longaandoening, nierlijden of heroperatie.

  • Sneller herstel door minder invasieve ingreep
  • Geen noodzaak om de borstkas te openen
  • Geen grote wonde ter hoogte van de borst
  • De hartfunctie wordt niet overgenomen door de hart-longmachine

Verloop

Indien er geen recent laboresultaat van u voorhanden is, kan er voordien bloed afgenomen worden. Er wordt ook een infuus aangelegd in uw arm zodat er indien nodig medicatie toegediend kan worden tijdens de ingreep. U krijgt tijdens de ingreep sowieso antibiotica om infectie tegen te gaan. Om uw hartritme op te volgen, worden er elektroden op uw borst gekleefd. De ingreep gebeurt meestal onder volledige verdoving, zelden onder lokale verdoving.

Via een sneetje in de lies of schouder worden verschillende katheters door de lies- of schouderslagader naar het hart geschoven. Onder begeleiding van röntgenbeelden wordt een katheter op de positie van de vernauwde aortaklep geplaatst. Aan de hand van een ballonnetje wordt de oude klep opzij geduwd. De nieuwe (biologische) klep wordt tot in de oude klep geschoven en ontplooit zich. Eens de hartklep op zijn plaats zit, worden de katheters uit de lies of schouder gehaald en de snee in de lies gehecht.

U dient nuchter te zijn voor deze ingreep. Bespreek uw medicatie op voorhand met uw arts. De ingreep duurt ongeveer 2 à 3 u.

Revalidatie

De ingreep houdt weinig risico’s in, maar in zeldzame gevallen kunnen volgende complicaties optreden:

  • Nabloeding van de wonde, dit proberen we tegen te gaan met een stevig drukverband
  • Hartritmestoornissen
  • Beroerte door loskomen van plaque of klonter
  • Bloeding in het hartzakje
  • Infectie
  • Nood aan definitieve pacemaker

Na de ingreep verblijft de patiënt meestal enkele uren op intensieve cardiale zorgen voor monitoring en nazorg. U dient minstens 6 u. in bed te blijven liggen om de bloeding in de lies tegen te gaan. Gewoonlijk mag u binnen de week naar huis. De eerste paar weken doet u het best rustig aan: geen zware lasten tillen, niet te veel kracht zetten op de aangeprikte kant van de lies, niet sporten, niet baden (douchen mag wel).

Maak kennis met de artsen

Hieronder kan u alvast kennismaken met de artsen die gespecialiseerd zijn in deze behandeling.