
Sluiting mitraliskleplekkage/MitraClip
Doel
De mitralisklep is in ons lichaam verantwoordelijk voor de optimale doorstroming van het bloed naar de linkerkamer tijdens de ontspanningsfase van het hart (diastole). Tegelijkertijd sluit de mitralisklep de linkervoorkamer af tijdens het samentrekken van de kamer (systole) zodat het bloed naar de hoofdslagader gepompt wordt. Werkt deze klep niet optimaal en is er een lek, dan vloeit er bloed terug naar de linkervoorkamer en spreken we van mitraliskleplekkage.
Klassiek wordt ervoor gekozen om de mitralisklep in zulk geval te herstellen of te vervangen, maar sommige – vaak wat oudere – patiënten kunnen deze operatie niet (meer) aan. Een openhartoperatie kan voor bepaalde patiënten namelijk een te groot risico inhouden. Is het operatief risico te groot, gaan we voor MitraClip, een soort van nietje dat de twee mitralisklepbladen verbindt en ervoor zorgt dat de klep weer goed sluit en de bloedstroom hersteld wordt.
Selectiecriteria klepherstel met MitraClip
- De klachten zijn symptomatisch
- Het betreft een ernstig kleplijden
- Er is een hoog of prohibitief heelkundig risico
- De patiënt is technisch/anatomisch geschikt op basis van de vooronderzoeken (inspanningsecho, slokdarmecho, CT-scan…)
Verloop
Indien er geen recent laboresultaat van u voorhanden is, kan er voordien bloed afgenomen worden. Er wordt ook een infuus aangelegd in uw arm zodat er indien nodig medicatie toegediend kan worden tijdens de ingreep. Om uw hartritme op te volgen, worden er elektroden op uw borst gekleefd. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving.
Via een sneetje in de lies worden verschillende katheters door de liesader naar het hart geschoven, tot aan de linkervoorkamer. Via het buisje wordt de MitraClip gemonteerd op de twee klepbladen van de mitralisklep, onder begeleiding van een slokdarmechografie. Het kan ook dat er meerdere MitraClips gemonteerd moeten worden. Hierbij wordt er uiteraard op gelet dat er geen vernauwing van de mitralisklep ontstaat.
Hartcentrum Brugge-Oostende als nationaal voortrekker van MitraClip-herstel
- Bij de grootste MitraClip implantcentra in België
- Tot en met 2016 implanteerden wij 18% van de MitraClips in België (op een totaal van 244 procedures)
- Erkend als opleidingscentrum voor MitraClip-herstel
- MitraClip-netwerk Brugge-Gent-Roeselare eerste nationale netwerk: coördinatie & implantatie in Brugge.
- 95% acuut procedureel succes
- Lage complicatieratio tijdens opname
U dient nuchter te zijn voor deze ingreep. Bespreek uw medicatie op voorhand met uw arts. De ingreep duurt ongeveer 2 u.
Revalidatie
De ingreep houdt weinig risico’s in, maar in zeldzame gevallen kunnen volgende complicaties optreden:
- Nabloeding van de wonde, dit proberen we tegen te gaan met een stevig drukverband
- Bloeding in het hartzakje
- Beschadiging van de mitralisklep
- Beroerte
- Onvoldoende herstel van de lekkage. In dat geval wordt overgegaan tot een tweede ingreep.
Na de ingreep verblijft de patiënt meestal 24 u. op intensieve cardiale zorgen voor monitoring en nazorg. U dient minstens 6 u. in bed te blijven liggen om de bloeding in de lies tegen te gaan. Na enkele dagen bent u normaal gezien opnieuw mobiel en binnen de week kunt u naar huis. De eerste paar weken doet u het best rustig aan: geen zware lasten tillen, niet te veel kracht zetten op de aangeprikte kant van de lies, niet sporten, niet baden (douchen mag wel).
Maak kennis met de artsen
Hieronder kan u alvast kennismaken met de artsen die gespecialiseerd zijn in deze behandeling.