Sluiting linkerhartoortje
Doel
Patiënten die last hebben van voorkamerfibrilleren (onregelmatig en snel samentrekken van de hartspier) lopen een hoger risico op bloedstolsels in het hart (klonters). Die stolsels kunnen loskomen en op die manier een beroerte in de hersenen veroorzaken. De stolsels – die voor 90% gevormd worden in het linkerhartoortje van het hart – kunnen grotendeels vermeden worden door bloedverdunners of door het linkerhartoortje te gaan sluiten aan de hand van een plug.
Verloop
Indien er geen recent laboresultaat van u voorhanden is, kan er voordien bloed afgenomen worden. Er wordt ook een infuus aangelegd in uw arm zodat er indien nodig medicatie toegediend kan worden tijdens de ingreep. U krijgt tijdens de ingreep sowieso antibiotica om infectie tegen te gaan. Om uw hartritme op te volgen, worden er elektroden op uw borst gekleefd. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving.
Via een sneetje in de lies worden verschillende katheters door de liesader naar het hart geschoven tot aan het linkerhartoortje. Onder begeleiding van röntgenbeelden en een slokdarmecho wordt in het linkerhartoortje een plug geplaatst (bestaat uit metaal bekleed met laagje kunststof). Aan de hand van contrastvloeistof wordt de afsluiting getest. Over een periode van enkele weken, zal het eigen hartweefsel de plug bedekken. Vanaf dan is het linkerhartoortje volledig afgesloten.
U dient nuchter te zijn voor deze ingreep. Bespreek uw medicatie op voorhand met uw arts. De ingreep duurt ongeveer 1 u.
Revalidatie
De ingreep houdt weinig risico’s in, maar in zeldzame gevallen kunnen volgende complicaties optreden:
- Nabloeding van de wonde, dit proberen we tegen te gaan met een stevig drukverband
- Verhoogd risico op endocarditis (ontsteking van het hartvlies/de hartkleppen)
- Beroerte door loskomen van plaque of klonter
- Luchtembool
- Verplaatsing van de plug
- Infectie
Na de ingreep verblijft de patiënt meestal enkele uren op intensieve cardiale zorgen voor monitoring en nazorg. U dient minstens 6 u. in bed te blijven liggen om de bloeding in de lies tegen te gaan. Gewoonlijk mag u de dag nadien naar huis. Let wel: u mag niet zelf rijden.
De eerste paar weken doet u het best rustig aan: geen zware lasten tillen, niet te veel kracht zetten op de aangeprikte kant van de lies, niet sporten, niet baden (douchen mag wel). Na de procedure worden u enkele maanden bloedplaatjesremmers voorgeschreven.
Maak kennis met de artsen
Hieronder kan u alvast kennismaken met de artsen die gespecialiseerd zijn in deze behandeling.