050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

Sluiting ASD/PFO

Doel

Wanneer we geboren worden, hebben we allemaal een opening tussen de twee voorkamers van ons hart die vanzelf sluit na de geboorte. Is dit niet het geval spreken we, afhankelijk of de opening een gaatje of een tunnel betreft, van ASD (atriumseptumdefect) of van PFO (patent foramen ovale). Krijgt de patiënt hier last van (denk aan ritmestoornissen, hartfalen, overbelasting, continue vermoeidheid…) dan is men genoodzaakt om de opening te sluiten. Dit kan men chirurgisch doen, maar alsmaar vaker kiest men ervoor om een ASD of PFO te sluiten aan de hand van een minder invasieve, percutane interventie met een zogenaamd parapluutje.

Verloop

Indien er geen recent laboresultaat van u voorhanden is, kan er voordien bloed afgenomen worden. Er wordt ook een infuus aangelegd in uw arm zodat er indien nodig medicatie toegediend kan worden tijdens de ingreep. U krijgt tijdens de ingreep sowieso antibiotica om infectie tegen te gaan. Om uw hartritme op te volgen, worden er elektroden op uw borst gekleefd. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving of onder plaatselijke verdoving.

Via een sneetje in de lies worden verschillende katheters door de liesader naar het hart geschoven. Onder begeleiding van een slokdarmecho en röntgenbeelden wordt de katheter door de opening geschoven en wordt de correcte maat van het parapluutje bepaald. Vervolgens wordt het parapluutje op zijn plaats gezet via de katheter, de katheter(s) worden verwijderd en het sneetje in de lies wordt gehecht. Het parapluutje zal overgroeien met eigen hartweefsel binnen de zes maanden na de ingreep. Vanaf dan is de opening gesloten.

U dient nuchter te zijn voor deze ingreep. Bespreek uw medicatie op voorhand met uw arts. De ingreep duurt ongeveer 1 u.

Revalidatie

De ingreep houdt weinig risico’s in, maar in zeldzame gevallen kunnen volgende complicaties optreden:

  • Nabloeding van de wonde, dit proberen we tegen te gaan met een stevig drukverband
  • Verplaatsing van het parapluutje
  • Infectie
  • Luchtembool
  • Ritmestoornissen

Na de ingreep verblijft de patiënt meestal enkele uren op intensieve cardiale zorgen voor monitoring en nazorg. U dient minstens 4 u. in bed te blijven liggen om de bloeding in de lies tegen te gaan. Gewoonlijk mag u de dag nadien naar huis. De eerste paar weken doet u het best rustig aan: geen zware lasten tillen, niet te veel kracht zetten op de aangeprikte kant van de lies, niet sporten, niet baden (douchen mag wel). Na de procedure worden u enkele maanden bloedplaatjesremmers voorgeschreven.