050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

(Ballon)dilatatie van een hartklep

Doel

Bij kleplijden waarbij sprake is van vernauwingen wordt er gekozen voor ballondilatatie als tussentijdse of permanente oplossing om de bloedstroom te optimaliseren.

Verloop

Indien er geen recent laboresultaat van u voorhanden is, kan er voordien bloed afgenomen worden. Er wordt ook een infuus aangelegd in uw arm zodat er indien nodig medicatie toegediend kan worden tijdens de ingreep. Om uw hartritme op te volgen, worden er elektroden op uw borst gekleefd. Vervolgens wordt de aortaklep of de mitralisklep gedilateerd aan de hand van een ballon:

Aortaklep

Percutaan via de lies wordt in de slagader en ader een buisje geplaatst en wordt er een pacemaker geplaatst die na de interventie opnieuw wordt verwijderd. Een stijve draad wordt in het buisje in de slagader geschoven en de ballon (of serie ballonnen) wordt opgeblazen om de klep te openen.

Hierbij wordt u lokaal verdoofd. Het resultaat van een ballondilatatie bij de aortaklep is bijna nooit blijvend. Maar al te vaak wordt het aangewend als overbruggingsbehandeling naar een eindoplossing (klepvervanging e.d.).

Mitralisklep

Bij dilatatie van de mitralisklep wordt een lange naald door een buisje in de lies naar het hart geschoven. Vervolgens wordt het tussenschot van rechter- naar linkervoorkamer geprikt en wordt er een lange katheter geplaatst. De vernauwde mitralisklep wordt vervolgens geopend aan de hand van twee ballonnen.

Hierbij wordt u algemeen verdoofd. De interventie wordt begeleid met een slokdarmecho. I.t.t. de aortaklepdilatatie is een dilatatie van de mitralisklep vaak wel met blijvend resultaat.

U dient nuchter te zijn voor deze ingreep. Bespreek uw medicatie op voorhand met uw arts.

Revalidatie

Na de ingreep verblijft u nog min. 24 u. in observatie met hartbewaking. De ingreep houdt weinig risico’s in, maar in zeldzame gevallen kunnen volgende complicaties optreden: