050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

Elektrische cardioversie

Doel

Elektrische cardioversie dient om bepaalde hartritmestoornissen, en dan voornamelijk voorkamerfibrillatie, te doen stoppen en opnieuw een normaal sinusritme te krijgen. Hiervoor wordt het hart gereset d.m.v. een stroomstoot met een defibrillator.

Verloop

Indien er geen recent laboresultaat van u voorhanden is, kan er voordien bloed afgenomen worden. Er wordt ook een infuus aangelegd in uw arm zodat er later medicatie toegediend kan worden tijdens de ingreep. Om uw hartritme op te volgen, worden er elektroden op uw borst gekleefd. Ook uw bloeddruk wordt voortdurend gemonitord. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving. Om uw huid te beschermen, worden er twee gelblaadjes op uw borstkas gekleefd. Tijdens of voor de verdoving wordt soms een slokdarmechografie gemaakt om te controleren of er geen klonters in het hart zijn.

Om het hartritme te resetten wordt een stroomstoot van max. 360 J gegeven met een defibrillator. Op die manier wordt een normaal sinusritme verkregen.

U dient nuchter te zijn voor deze ingreep. Bespreek uw medicatie op voorhand met uw arts. De ingreep duurt ongeveer 1 u.

Revalidatie

U verblijft nog enkele uren in het ziekenhuis ter observatie. In de meeste gevallen mag u dezelfde dag nog naar huis. Let wel: u mag niet zelf naar huis rijden.

95% van de elektrische cardioversies zijn succesvol en resulteren in een blijvend normaal sinusritme.

De ingreep houdt weinig risico’s in, maar in zeldzame gevallen kunnen volgende complicaties optreden:

  • Door de ritmestoornis kunnen er zich klonters vormen in het hart. Die klontertjes kunnen een hart- of herseninfarct veroorzaken. Om dit te vermijden krijgt u vooraf al bloedverdunners en wordt er eveneens een slokdarmechografie gemaakt.
  • Op de plaats waar de defibrillator aangelegd werd, kan er een lichte brandwonde of huidirritatie voorkomen. Dit wordt verholpen met een ontstekingsremmende zalf.