050 45 26 70 – Dringende hulp nodig, bel 112
×

Bloeddrukmeting

Doel

Een bloeddrukmeting is vanzelfsprekend bedoeld om de bloeddruk te achterhalen. D.m.v. een bloeddrukmeting wordt interessante informatie verkregen over de conditie van het hart en de bloedvaten.

Het resultaat is tweeledig: bovendruk en onderdruk worden weergegeven in millimeters kwikdruk. Bij een abnormale bloeddruk kunnen we spreken van twee types: hypertensie ofwel hoge bloeddruk, en hypotensie ofwel lage bloeddruk. Voor elk individu is dit anders, maar een ‘normale bloeddruk’ tikt men gewoonlijk af op 120 over 80. Bij ouderen is een bloeddruk van 140/90 ook perfect normaal.

Meer over abnormale bloeddruk

Verloop

Een bloeddrukmeting is pijnloos en snel. Gebruikt men een klassieke bloeddrukmeter dan is dat een rubberen slang die verbonden is aan een dikke band die om de linker of rechter bovenarm aangespannen wordt. Hierdoor is de slagader afgesloten, waarna de band langzaam losgelaten wordt. Op dat moment vloeit het bloed weer en meet men de bovendruk. Op het moment dat de band volledig los is, wordt de onderdruk gemeten. Een digitale bloeddrukmeter werkt op dezelfde manier, maar spant de band vanzelf aan en laat die systematisch ook weer los.